Nieuwsupdate #1

We ∞ Match De Bilt is in volle gang!

Wij zijn blij om je mede te delen dat We ∞ Match De Bilt op 30 september 2020 officieel is begonnen! We zijn gestart met een bijeenkomst in het theater van het Lichtruim waar zowel de deelnemers, als buddy’s bij waren. Het is alweer de zesde We ∞ Match groep!

Afsluiting in Zeist
Voor ik hierover uitweid wil ik graag nog even terugblikken op onze We ∞ Match groep in Zeist. Het was natuurlijk een vreemd traject gezien de coronamaatregelen waardoor een groot deel online ging, en daarna ook nog de zomer erachteraan.. maar we hebben de handdoek zeker niet in de ring gegooid. We hebben onze deelnemers na de zomer nog driemaal gezien waarna we dit traject (voor de meesten) hebben afgesloten. Woensdag 23 september hebben we dit gevierd met een kleinschalige certificaat uitreiking.

Coronamaatregelen
U zult misschien denken; wat een vreemd moment om een nieuwe groep te starten… Maar de met de opgedane ervaring uit de eerste coronagolf weten we dat We ∞ Match, indien nodig, ook online verder kan gaan. Uiteraard is de groep kleiner dan normaal gesproken, dit vanwege de 1,5 meter afstand die we anders niet kunnen waarborgen. Ook blijft het natuurlijk een spannende tijd. We zullen per week moeten bekijken wat we kunnen en mogen doen binnen de maatregelen van de overheid. Eén ding vinden wij hierin in ieder geval belangrijk: onze deelnemers zijn in beweging!
We weten dat we het met ons krachtige team, kundige en out-of-the-box-denkende trainers en welwillende deelnemers hoe dan ook tot een succes kunnen maken. Voorlopig mogen we gelukkig nog gewoon bij elkaar komen in Het Lichtruim, ook in deze ‘gedeeltelijke lockdown’. Dit omdat we voor ons project een uitzondering hebben gekregen vanuit het College van Bestuur. Daar zijn wij en onze deelnemers ontzettend blij mee!


Nieuwe groep in De Bilt

We zijn dus begonnen! Negen vrouwen vol energie en motivatie om een zelfredzame toekomst op te bouwen in Nederland. De deelnemers zijn een trainingsperiode van vier maanden ingegaan waarbij zij getraind worden op het gebied van zelfontwikkeling, presentatie, talentontwikkeling en loopbaan coaching. Ook krijgen de deelnemers extra taalondersteuning vanuit We ∞ Match. Het uiteindelijke doel is om de deelnemers op weg te helpen naar een zelfredzame toekomst in Nederland op zowel professioneel als persoonlijk vlak. Wij zetten hierbij cultuur en empowerment in als middel.

De deelnemers hebben inmiddels al vier trainingen gehad, deze stonden vooral in het teken van kennismaking met elkaar en met elkaars cultuur, talenten en kwaliteiten en houding en status. Zo hebben we de deelnemers gevraagd om iets uit hun eigen cultuur met ons te delen. Hier maakten we een levend museum van. Een ander voorbeeld is een stuk dans dat iedere deelnemer liet zien afkomstig uit het land van herkomst. Dit zorgt steeds weer voor een hoop plezier. Het is mooi en bijzonder om te merken dat iedereen meteen weer zo open en vrij durft te zijn! Er lijkt meteen veilige sfeer in de groep te zijn ontstaan met daarbij ook een hoop gezelligheid!

De deelnemers beginnen iedere training meteen spreekwoord. Aangezien spreekwoorden vaak terugkomen in dagelijkse gesprekken vinden we het goed hier aandacht aan te besteden. Zo zijn de spreekwoorden “Al doende leert men” en “Een goed begin is het halve werk” al aan bod geweest. Om de spreekwoorden beeldend en begrijpelijk te maken koppelen we hier praktische oefeningen aan.

We oefenen veel met houding, uitstraling en verschillende statussen. Hierboven zie je de deelnemers stilstaan in een standbeeld van een sterke vrouw.

Alle deelnemers hebben een We ∞ Match map waarin de inhoud van de trainingen en het huiswerk staat vermeld. De deelnemers werken hier wekelijks mee en dit zal steeds meer hun gepersonaliseerde werkmap worden. De eerste trainingen zijn ondersteund middels een extra taaltraining die de inhoud van de trainingen onderstreept. Hierin bereidden zij belangrijke woorden en zinnen voor die in de training aan bod kwamen. Binnenkort zullen de deelnemers hiervan een toets maken.

De deelnemers zullen zich de komende weken verder gaan verdiepen in hun eigen vaardigheden, kwaliteiten en talenten en hun plannen voor de toekomst. Wat we tot nu toe weten is dat we waarschijnlijke toekomstige kanjers hebben voor de kinderopvang, voor het onderwijsassistenten vak, voor de beauty afdeling, de horeca en voor het receptionistenwerkveld. To be continued….

Buddy’s
Ook zijn wij erg blij met onze negen buddy’s die de deelnemers individueel begeleiden gedurende het traject. Zij zien elkaar wekelijks ongeveer een dagdeel en ondersteunen de deelnemers in het maken van huiswerk, oefenen met de taal en ondernemen activiteiten.

Pilot Vrouwelijke gezinsmigranten en nareizigers
We ∞ Match valt sinds februari 2020 onder de pilot Vrouwelijke gezinsmigranten en nareizigers van Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook de deelnemers van de huidige groep zullen (anoniem) worden meegenomen in het onderzoek van het Verwey Jonker Instituut. Mocht u de tussenrapportage van dit onderzoek in willen zien, klik dan hier.

 

Wij hebben er iedere week weer volop zin in en nog belangrijker; de deelnemers gelukkig ook!

Hartelijke groeten van het hele We ∞ Match team,

Willy Marks, Lilian Zawedde, Willeke Colenbrander en Lisa van Oost